Auto winterklaar maken

Home > Artikels > Auto winterklaar maken

Je auto winterklaar maken is echt niet moeilijk

Vanmorgen was het de eerste maal dat ik terug mocht krabben. Dit is voor mij het jaarlijkse signaal om na te zien of mijn auto klaar is voor de winterprik. 
Je auto winterklaar maken is echt wel een must, de komende koude dagen kunnen een zware impact hebben op je motor, waardoor je uiteindelijk misschien niet kan vertrekken. 
Het leuke is dat je je auto helemaal zelf kan winterklaar maken. Je hoeft hiervoor heus niet direct naar de garage te lopen. Bespaart je een hoop tijd en geld.

Voorkomen is beter dan genezen

Garage

De eerste tip is eigenlijk heel simpel maar ook heel efficiënt. Plaats, indien mogelijk, je auto in een garage. Zo heeft de kou veel minder vat op je auto.
Denk maar aan de anders bevroren ruiten, maar ook je accu wordt minder belast.

Gebruik antivries

Controleer de koelvloeistof van de motor. Gebruik een 50/50-mengsel van antivries en water. Dat zorgt dat de motor van je auto tot -30° C beschermd is.
Vul ook de ruitensproeiervloeistof bij met een antivriesvariant.

Kan je door de lockdown niet naar buiten? Geen nood, je bestelt het simpelweg online

Gebruik een beschermhoes

autohoes

Niets leuker dan je ruiten ’s morgens moeten krabben. Een beschermhoes op je voorruit plaatsen bespaart je heel wat tijd.
Maar wist je dat er ook hoezen zijn waarmee je je volledige auto inpakt?
Bedek de voorruiten in geen geval met krantenpapier. Dit gaat er aankleven en geeft alleen maar grotere problemen.

Google even en je vind al vlug tal van beschermhoezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze

Voorkom bewasemde ruiten

Breng met een doek wat shampoo aan op de binnenkant van je raam. Dit vertraagt het aandampen van je ramen.

Voorkom dat je sloten vervriezen

antivries

heb je nog een ouderwets slot op je auto? Spuit er dan wat antivries in en ga er paar keer doorheen met je sleutel. Is je slot toch vervroren? sproei dan wat slotontdooier in de opening en laat deze even inwerken. Problem solved

Voorkom dat je portier dicht vriest

Het rubber van je deur kan gaan “kleven” door de koude. Hierdoor krijg je de deur niet of zeer moeilijk open. De deur toch opentrekken, zorgt dat het rubber gaat scheuren.
Je kan echter heel makkelijk voorkomen dat dit gebeurt door wat talkpoeder aan het rubber te smeren.

Bescherm je autobatterij

Beschik je niet over een garage of een carport en staat je auto tijdens de wintermaanden in open lucht? Houd de batterij van je auto dan op temperatuur met een thermisch deken. Vergeet deze wel niet weg te halen voor je de auto start

Ga voor winterbanden

winterbanden

Winterbanden bieden niet enkel meer grip tijdens het rijden, ze verminderen je remafstand ook.   Vergeet ook je bandenspanning niet te controleren. Hoe lager de buitentemperatuur, hoe minder druk je banden gaan bevatten.

Gebruik van je handrem

Een handrem kan vastvriezen. Gebruik hem in de winter daarom liever niet. Laat de auto in P of in zijn eerste versnelling staan. Sommige auto’s hebben een elektronische handrem. Deze hebben dit probleem niet omdat ze op stroom werken.

Poets je auto

Tijdens de wintermaanden wordt er vaak zout gesproeid om de wegen veiliger te maken. Dit zout heeft echter een nefast gevolg voor je verflaag. We raden daarom aan om je auto regelmatig eens grondig te poetsen. Tevens kan het helpen om een extra waslaag aan te brengen om de verflaag extra te beschermen.

Voor je de auto start

Auto5.be BENL - Mijn Onderhoud (-30€) 26/10 - 05/01

Verwijder sneeuw en ijs

Veeg sneeuw van de auto voordat je gaat rijden. Gebruik een ijskrabber of ruitontdooier om het zicht door je ramen weer vrij te maken. Maak zeker ook je verlichting zichtbaar. Het is niet alleen ergerlijk voor de achterligger dat hij niet ziet dat je remt, het is zelfs verplicht.

Check je ruitenwissers

Voor je in je auto stapt, controleer even of je ruitenwissers niet vastkleven aan je raam. Dit voorkomt schade. Kleven ze toch vast, gebruik dan ruitontdooier.

De auto starten

Wanneer je al het voorgaande hebt gecontroleerd, is het tijd om je auto te starten. Dit kan soms wat gesputter opleveren. Echter, met deze tips zijn je kansen het grootst om toch te kunnen vertrekken.

Zet alle energievreters af

Om de accu van je wagen zo min mogelijk te belasten, zet je eerst alle energievreters af. Denk hierbij aan de lichten, de ventilatie, achterruitverwarming, de zetelverwarming, zelfs de radio.

Vervroren handrem?

Merk je dat de handrem vervroren is? Dan kan je het ijs “breken” door de handrem aan te trekken. Werkt dit niet, laat dan de motor even draaien. De handremkabel zal zo vanzelf gaan ontdooien.

Zet de koplampen even aan

Om de accu op te warmen, kan het helpen om de koplampen heel even te ontsteken. Let op, doe ze wel terug uit voor je de auto opstart.

Hou het koppelingspedaal ingedrukt.

Door het koppelingspedaal ingedrukt te houden tijdens de opstart, heeft je motor minder weerstand, wat de accu dus minder belast.

Laat de motor niet warmdraaien.

Ik weet het, iedereen doet het, maar eigenlijk is het allesbehalve goed. Je verslijt er namelijk de motor vlugger mee en de auto warmt nauwelijks op.

Natuurlijk mag je niet gaan rijden terwijl je ramen nog aangedampt zijn, Om deze vrij te maken, kan je naast de airco ook je ramen openzetten. Dit versnelt het proces.

Geef geen extra gas

Gas geven als je motor stationair koud draait is geen goed idee. Hiermee verstoor je het injectie en ontstekingsproces.

Wat mag je zeker niet doen

Korte ritjes

Probeer korte ritjes te vermijden. De accu verbruikt op deze manier meer energie dan dat hij terug opwekt. Dit kan uiteindelijk gaan resulteren in het feit dat je auto op een morgen geen zin meer heeft om te starten.

Gebruik geen warm water

Wat je nooit mag doen is warm water op de ramen gieten om deze ijsvrij te maken. Door het grote temperatuurverschil kunnen de ramen gaan barsten.

Wrik de portieren niet los.

Mocht je deur vervroren zitten, dan is het allerminst een goed idee om eraan te trekken. Beter kan je de deuren even induwen. Op deze manier breek je de ijsvorming. Mocht je dit probleem vaststellen, smeer het rubber van het portier dan opnieuw in met talk.

Vastgevroren ruitenwissers?

Als je merkt dat je ruitenwisser vastgevroren zitten, spuit er dan wat ruitontdooier op. In geen geval de ruitenwissers gebruiken. Je scheurt er niet enkel het rubber mee, je hebt ook nog eens kans dat je de zekering doorbrandt.

Extra tips

Wil de motor echt niet starten, contacteer dan de wegenhulp of je lokale garage. Die krijgen hem vaak wel terug aan de praat en geven je wat extra tips.

Neem een winter kit mee.

’s Morgens, als je thuis vertrekt heb je alles bij handen. Maar stel dat je ’s avonds van je werk ofzo vertrekt en je komt al bovenstaande tegen, dan wil je jezelf kunnen reden. Zorg er daarom voor dat je een wintervoorraad in je koffer hebt liggen. Denk maar aan een ijsschraper, slot- en ruitenontdooier, startkabels, … Misschien zelfs een dekentje om jezelf wat extra op te warmen.

Like what you read? Share it with your friends

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer leuke weetjes, acties en kortingen.

 

 facebook

 

Picture Car photo created by kaboompics - www.freepik.com

© Onder1Dak - Contacteer ons - Voorwaarden - Adverteren