Energie besparen in huis

Home > Artikels > Energie besparen in huis

Lees ook: Thuiswerken goedkoper maken doe je zo

 

Energie besparen in huis doe je zo

Als kind stond ik er nooit bij stil. De lichten branden door op de schakelaar te duwen, maar dat je ze ook terug kon uitdoen kwam precies niet binnen. Mijn ouders verfoeiden mijn broer en ik telkens opnieuw, “Weet je wel dat dat allemaal kost”… Nu ik zelf een gezinnetje heb, weet ik het heel goed, en de zin die mijn ouders vroeger menig maal riepen is er eentje dat ik waarschijnlijk vaak tegen mijn kinderen ga mogen zeggen. Energie besparen in huis is een hot item. Iedereen zoekt op zijn manier hoe hij wat duurzamer kan leven. Daarnaast is het ook vaak in het nieuws dat we zuiniger moeten omspringen met onze energie. Denk maar aan het vele nieuws omtrent huizen isoleren, zonnepanelen, …

Onder1Dak zoekt voor jou enkele tips hoe je onmiddellijk kan gaan besparen op jouw energiefactuur. Want met de stijgende energiefactuur wordt alles alleen maar duurder. Dan geef ik mijn centjes liever uit aan iets leukers. Een win-win situatie dus.

Is het allemaal wel de moeite?

Is het allemaal wel de moeite om al die aanpassingen te doen? Het is een vraag die we ons soms weleens stellen, maar nooit echt verder mee aan de slag gaan.

Neem eens een kijkje op deze link: https://www.gamma.be/nl/doe-het-zelf/a/led-calculator-energiezuinig-verlichten en je zal al vlug versteld staan van het aantal euro’s dat je kan besparen door simpelweg een kleine aanpassing aan je verlichting te doen. Als ik even rondkijk bij ons thuis, zou ik al vlug 120€ per jaar kunnen besparen door enkel nog maar de lampen te vervangen. De moeite, toch?

Energie besparingstips die je onmiddellijk kan gebruiken

Led gebruiken

Zoals we hierboven reeds aantoonden kan je heel wat energie besparen in huis door simpelweg je oude verlichting te vervangen door ledverlichting.
Geen zin om vandaag nog buiten te komen met dit triestige weer? Bestel je ledverlichting makkelijk online bij bijvoorbeeld www.bol.com, dan heb je morgen reeds alles in huis en kan het besparen beginnen

Verwarm tot max 19 à 20°C

Nu de dagen weer wat kouder worden, gaat de verwarming bij veel mensen al eens aan. Met die zomerse temperaturen nog vers in de gedachte, is het heel verleidelijk om de temperatuur wat op te drijven en nog even in je T-shirt rond te lopen. Maar wist je dat je makkelijk 6 tot 7% energie kan besparen door de temperatuur van je woning met 1 graad te verlagen?

Plaats warmte weerkaatsende folie

radiator-folie

Radiatoren staan vaak tegen een buitenmuur. Dit betekent dat een deel van de warmte dus onrechtstreeks verloren gaat. Warmte weerkaatsend materiaal achter radiatoren kan tot 7,5% energie besparen in huis.
Geen idee waar je dergelijke folie aanschaft, neem dan eens hier een kijkje

Sluit de gordijnen

Mooie open glaspartijen die uitkijken op de tuin. De gedachte alleen al past zo in een reclamefoldertje. Maar, ’s nachts is het donker. Wat heb je er dan nog aan? Sluit de gordijnen en je kan makkelijk 30 tot 50% warmteverlies via de ramen besparen.

Gebruik niet te veel water tijdens het koken

Pasta, rijst of aardappelen. Het komt bij iedereen op tafel. Maar wist je dat het helemaal niet nodig is om de pot waarin je het klaarmaakt volledig te vullen met water?
Hoe meer water er in de pot zit, hoe langer het duurt om deze hoeveelheid aan de kook te brengen.
Bijkomende tip, vooral bij pasta en rijst hoef je het vuur niet aan te laten staan tot helemaal op het einde. Merk je dat het bijna klaar is, zet dan het vuur gerust uit. Het gaart rustig verder in het nog warme water en jij kan terug energie besparen in huis.

Gebruik een deksel

Met een deksel op de pan, is je eten sneller warm/gaar. Je voorkomt warmteverlies en je bespaart 50% energie per maaltijd.

Kijk goed na waar je je koelkast of diepvries plaatst.

Het lijkt heel logisch dat je dergelijke apparaten niet naast een warmtebron zet, toch gebeurt het nog bij velen. Denk maar aan die reserve koelkast die enkel dient om drank koel te houden. Het enige plaatsje dat nog over was, was in de berging, net naast de radiator.

Wist je dat koelkasten en diepvriezers voor ongeveer 25% van je energieverbruik staan? Reorganiseer de ruimte en je kan terug makkelijk energie besparen in huis.

Ontdooi je vriezer regelmatig

Als kleine jongen vonden mijn broer en ik niets leuker dan wat ijs uit de vriezer te schrapen en dit bij een niet oplettende in zijn kraag te steken. Helaas heeft dit ijs ook een prijskaartje, en laat ons eerlijk zijn, naast mijn jeugdig vertier, weinig meerwaarde. Je diepvriezer regelmatig eens ontdooien, helpt energie besparen in huis. Wist je dat 2 millimeter ijs het verbruik van je diepvries met tot wel 10% verhoogt? Kijk dus snel je vriezer eens na en plan die dooi beurt maar al eens in.

Ga voor een volle vaatwasser

De vaatwasmachine, wat een godsgeschenk. Ik herinner me nog levendig alle discussie die er bij ons vroeger waren omtrent wie zijn beurt het was om de afwas te helpen doen met ons moeder. Ik denk dat mijn vader die discussies zo moe was, en dat hij daarom een vaatwasmachine kocht. Helaas werd de discussie dan, wie zijn beurt het is om het ding te legen. Desalniettemin, ben ik tegenwoordig een groot voorstander van het ding. Helaas hangt er ook een prijskaartje aan vast. Een vaatwasser 4x per week laten draaien zou tot 50€ kosten. Ik raad je dan ook aan om hem enkel te laten draaien als hij vol is. Een bijkomende tip, veel vaatwassers hebben tegenwoordig een timer. Hiermee kan je de vaatwasser makkelijk ’s nachts laten draaien. Kwestie van energie te besparen en tijd te winnen ;-)

Was op een lagere temperatuur

Ik moet eerlijk bekennen, de wasmachine en ik zijn geen beste vrienden. Ik weet dat hij bestaat, maar veel verder gaat onze vriendschap niet. Al menig poging ondernomen om de vriendschapsband te versterken, maar het klikt gewoon niet tussen ons.

Desalniettemin kan je ook energie besparen in huis door je kleding op lagere temperaturen te wassen. Zo blijkt dat wassen op 40°C tot 70% energie bespaart ten opzichte van wassen op 90°C. En als je dan nog eens gebruik maakt van de ingebouwde timer, dan wordt het al helemaal leuk.

Haal laders uit het stopcontact

Iedereen kent ze wel, de smartphone lader, de laptop lader, de tablet lader. Het huis ligt er vol van. Het heeft echt geen zin om de lader in het stopcontact te laten zitten als er geen apparaat mee wordt opgeladen. In tegendeel. Je verbruikt een stroom, hoe klein ook, terwijl je er niets mee doet. Dit zal inderdaad niet je grootste energie besparing zijn, maar hé, alle beetjes helpen, toch? Je gooit toch ook niet zomaar je kleingeld op straat.

Kies een Lcd-scherm

Waarschijnlijk zijn er nog maar weinig mensen die een klassieke beeldbuis televisie hebben, maar ze bestaan nog. Zo kwam ik onlangs op een hotelkamertje waar er nog een dergelijk ding stond. Een klein nostalgisch momentje maakte zich baas van mij, maar die beeldbuizen zijn echte energie vreters. Door het beeldbuis toestel te vervangen door bijvoorbeeld een LCD scherm, krijg je een energie besparing tot wel 60%. Ik hoor de eigenaar van de beeldbuis nu al denken, ja maar wacht. Een nieuw televisietoestel kost ook handen vol geld. Klopt zeker! Maar, in the long run bespaar je geld. Wil je zelf de kost niet maken, geef dan wat hints, de feestdagen zijn niet meer zo heel veraf ;-)

Vermijd stand-by

We zijn nu eenmaal gewoon dat we toestellen nooit meer echt moeten uitschakelen, want … wie weet gebruiken we ze binnen 10 minuten wel terug. Ook ik moet hier schuldig pleiten. Mijn laptop bijvoorbeeld staat veel vaker in sleep mode, dan dat hij uit staat. Terwijl hij er vaak gewoon ligt te liggen na mijn uren.

Dit betekent dus dat ik hem veel vaker terug moet opladen, want in sleep verbruikt die laptop wel degelijk nog iets van energie. Mocht ik hem volledig uitschakelen, bespaar ik dus energie.

Zo zijn er nog tal van items in je huis die vaak in een waakstand, sleepstand, stand-by mode staan, zonder dat je er bij stil staat. Ga maar eens na, de laptop, de iPad, de digicorder, … Al moet ik bij die laatste waarschuwen, schakel je je digicorder volledig uit, dan neemt hij ook het favoriete tv-programma van je partner niet meer op. Dit kan voor extra kosten zorgen als ze met het servies gaat gooien ;-)

Neem een snelle douche

Persoonlijk ben ik een liefhebber van een lekker warm bad. Een muziekje op de achtergrond, een washandje op mijn hoofd en stilletjes genieten. Helaas, het komt er niet vaak meer van door onze 2 kleine spruitjes. Ofwel willen ze mee, ofwel is er wel altijd een of ander probleempje met 1 van de 2. Rustig in bad gaan zit er dus niet in. Althans op de dag van vandaag niet. Maar het heeft ook zijn voordelen. Mijn moeder waarschuwde me er als jonge man al voor, een bad verbruikt minstens 100 liter water (afhankelijk van je model en hoe vol je hem wil). Terwijl een douche tussen de 35 en 50 liter water verbruikt per sessie. Als je het zo bekijkt is het plots een makkelijke keuze

Tot slot, durf overstappen van energieleverancier

Ik weet niet of het komt doordat we hondstrouw zijn, of eerder lui, maar wij Belgen stappen nog steeds niet vlug over van energieleverancier. Terwijl het in veel gevallen echt wel geld kan opleveren.

Op de site van www.aanbieders.be en www.test-aankoop.be kan je heel makkelijk vergelijken wat je huidige verbruik is en hoeveel energie je kan besparen als je overstapt naar een andere leverancier.

Waar wacht je nog op?

Doe tip, hou bij hoeveel bovenstaande tips je opleveren en zet dit geld aan de kant. Je had het anders toch ook verdaan.

Op het einde van het jaar ga je na hoeveel je bespaard hebt. In veel gevallen levert het een leuk cadeautje op, of misschien zelfs een reisje (als covid-19 het toestaat).

Mocht je nog op zoek zijn naar andere tips, lees dan zeker ook volgende blog

 

Like what you read? Share it with your friends

facebook

 

© Onder1Dak - Contacteer ons - Voorwaarden - Adverteren