Katten en kinderen

Home > Artikels > Katten en kinderen

Katten en kinderen, een gouden combinatie. Althans toch bij ons thuis

We overwogen al een heel eind om een katje in huis te nemen, maar door gebrek aan tijd kwam het er niet van. Tot Covid-19 ons allen dwong om thuis te blijven. Voor ons het ideale moment om kat in huis te nemen.

We kwamen in contact met de stichting “zwerfkatjes Middelkerke” die ons doorverwees naar een ander opvangplaats. Na een eerste gesprek en het invullen van een formulier werden we goedgekeurd voor een katje die goed overweg kon met kindjes.

Haar officiële naam is Irish Coffee, een sociaal diertje waar voornamelijk mijn oudste dochtertje het heel goed mee kon vinden. Voor het vervoer van Irish coffee hadden we langs op ZooPlus een mooi kooitje gekocht.

Thuis hadden we reeds een mandje opgesteld en wat lekkers voor haar gekocht. Verder voornamelijk aan de kindjes uitgelegd dat de poes eerst even moest wennen; Gelukkig verstonden ze dit zodat ze rustig de boel kon verkennen.

Na een eerste kennismaking besloten we al vlug dat Irish coffee niet onmiddellijk een naam is die je buiten gaat roepen als de poes eens op tocht gaat. Stel je voor, de buren zouden nogal kijken ;-) De zoektocht naar een gepaste naam kon beginnen, maar het was mijn schoonzus in combinatie met mijn dochter die de naam bedachten. Ze kwam grappend af met Martini, wat onze dochter al vlug omdoopte naar Tini. En zo geschiedde ;-)

Gaan kinderen en katten goed samen?

Als je het ons vraagt wel! Al moet je misschien wel wat regels stellen. Onze beide kindjes zijn dol op Tini. Naast het feit dat ze er een speelkameraadje bij hebben, helpen ze er beide ook voor zorgen.

Ik heb me ook laten wijsmaken dat katten ook gek zijn van jonge kinderen vanwege hun hogere stemgeluid. Zou weleens goed kunnen, want Tini is er allesbehalve bang van.

Enkele van de regels die wij trachten te hanteren zijn:

 • Laat de kat gerust als ze ligt te slapen of aan het eten is.
 • Trek nooit aan de staart van de poes
 • Kom niet te dicht met je gezichtje
 • Niet aan de kattenbak komen.

Wij hebben thuis een kattenbak met luikje, zo heeft ze haar eigen plekje en kan er op zich niemand aan de korrels of uitwerpselen maar je weet maar nooit. Je wil zelf ook niet gestoord worden als je even in het kleinste kamertje zit.

kattenbak

Kan je je kat en kind alleen laten?

Wat versta je onder alleen laten? Onze kindjes spelen lustig met de poes terwijl wij bijvoorbeeld in de keuken bezig zijn. Hier zien wij geen graten in. Maar om nu te stellen dat ik ze even alleen zou laten, terwijl we in de tuin zitten en ze dus niet zien of horen, dat is mij net een stap te ver.

Ik zou zeggen van niet. Ok er is nog nooit iets voorgevallen, maar het zal maar net dan gebeuren dat de kleinste toch beslist om aan de staart te trekken om te zien wat er gebeurd.

Kan ik mijn kind de kat laten verzorgen?

Katten zijn geweldige speelvriendjes, maar als ouder blijf je verantwoordelijk voor de verzorging. De kinderen betrekken bij al wat er dient te gebeuren is voor hen heel leerzaam, maar hen de kattenbak laten verversen… Dat zie ik niet onmiddellijk goedkomen. Maar de verzorging is wel het ideale moment om hen wat bij te laten leren van dieren.

Een kat en een baby, gaat dat samen?

Heb je nog geen poes in huis en verwacht je binnenkort nieuw leven in huis? Eerst en vooral van harte proficiat. Mocht ik U zijn, dan raad ik je aan om eerst wat tijd te nemen voor de baby. Die zet je wereld al genoeg op zijn kop. Dan hoef je er heus geen poes bij die nog eens miauwt om eens naar buiten te mogen enz. Langs de andere kant, wie ben ik om je tegen te houden. ;-) Katten zijn van nature zeer zelfstandig en trekken zich makkelijk terug als het hen iets te druk wordt.

Heb je al een baby in huis, dan past een poes hier zeker bij. Al zijn er dan wel enkele dingen die je in het oog moet houden.

 • Voorzie een plaatsje waar de kat zich veilig voelt
 • Laat de kat en baby nooit alleen.
 • Zorg dat de kat zeker niet in het bed of perk van de baby springt. Je weet nooit wat voor gevolgen het kan hebben.

Verder kan het wel voorkomen dat katten heel erg schrikken als de baby plots gaat wenen. Praat tegen je poes als dit gebeurt. Zo stel je haar gerust en leert ze dat het wenen geen bedreiging vormt.

Altijd handig

 • Voorzie wat speeltjes voor je huistijger. Het diertje heeft echt ook beweging nodig.
 • Heb je een tuinhuis of de mogelijkheid om in je achterdeur een kattenluik te installeren? Doen zou ik zeggen. Op deze manier kan de poes zelf naar buiten, of gaan schuilen als ze dit wenst.
  Wij hebben een kattenluikje met chipdetectie in ons tuinhuis gestoken. Op deze manier kan ze vlot bij haar eten en drinken als ze eens buiten aan het spelen is.
 • Vlooienproduct, iets dat echt niet mag ontbreken. Je wil niet dat je huisdier vergaat van de jeuk, maar geenszins wil je dat die etterachtige beestjes je huis overnemen. Aanschaffen dus ;-)
 • Een krabpaal. Onze poes, net als iedere andere poes, houdt er van om af en toe eens te krabben. Als je je zetel wenst op te offeren, geen probleem, maar wij opteerden voor een krabpaal.

Heb jij nog tips die het leven van kat en kind verbeteren? Laat het ons dan zeker weten.

Wist je dat er elke dag tal van kortingen verschijnen op onze website? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis geen enkele actie.

Like what you read? Share it with your friends

facebook

 

'https://www.freepik.com/photos/love'>Love photo created by freepic.diller - www.freepik.com

© Onder1Dak - Contacteer ons - Voorwaarden - Adverteren